«Naturlig å bekymre seg»

 

Det er nå erklært viruspandemi. Har du vært bekymret for at du eller noen du er glad i skal bli smittet eller dø? At en slektning som er syk kan bli utsatt for viruset? At du ikke kan ta i dørhåndtak? Det er helt naturlig å bli redd og å bekymre seg.

Bekymringer for å bli syk kan også gjøre at du kjenner etter i «tegn» kroppen din. Ting vi fokuserer på kjennes ofte ekstra tydelig. «Har jeg litt sår hals nå? Føler jeg meg slapp? Hvordan er magen?» Dette er naturlig, men hvis du er så engstelig at du for eksempel ikke klarer å gå ut av leiligheten, eller at du er redd for at du blir gal av bekymring kan det lønne seg å legge fokuset på noe utenfor kroppen din. Del opplevelsene dine med andre og søk evt. hjelp.

Vi blir redde eller engster oss for infeksjoner og smitte i ulik grad, men det kan skje alle.
Vi kan også kjenne avsky/vemmelse. Dette kommer typisk når vi møter det som er «ekkelt:» skitt, stank, urenslighet, fysiske skader, blod og oppførsel som oppleves invaderende. Kanskje du har kjent på dette? Husk at denne tidvis kvalmende følelsen hjelper deg med å unngå ting som er giftig eller farlig, og den hjelper deg med å ta vare på deg selv i form av god hygiene.

Særlig barn kan ha behov for at du som voksen eller ansvarsperson snakker ærlig med dem og setter ord på følelsene deres.

Under uvanlige tilstander kommer også uvanlige sider ved mennesket fram. Husk at et smil eller nikk der ute kan gjøre mye og at en krise er en mulighet til å vise solidaritet med andre.

Ellers er det smarteste du kan gjøre å følge offisielle råd og å ha god hygiene.

Samtalesenteret Dialog åpner for samtaler på telefon og på nett. Noen ledige timer på www.dialog-oslo.no, men ta gjerne kontakt med oss på telefon og epost. Vi forsøker å finne gode løsninger for deg.

+47 22 96 38 38
dialog@diakonhjemmet.no

Dialog møter behovet for samtaler og støtte til mennesker som opplever utfordringer eller står i kriser.

Share This